Skip to main content

U muzejskoj „Kockici“ otvorena je izložba radova riječkog slikara Romola Venuccija „Putovanje do apstrakcije“. Njegov slikarski opus može se doživjeti kao ekvivalent političkih mijena grada u 20. stoljeću. Na jednoj strani su stalne promjene državne pripadnosti i vlasti, a na drugoj kontinuirane promjene umjetničkog jezika. Venuccijev opus posljedično je stilski heretogen. U ranijim radovima možemo vidjeti osobne interpretacije povijesnih kubističkih, futurističkih i ekspresionističkih iskustava, s kojima se Venucci upoznao za vrijeme školovanja u Mađarskoj. Poslije Drugog svjetskog rata usmjerio se konvencionalnijem iskazu, postajući blizak realizmu.

Izložba donosi šezdesetak ostvarenja iz fundusa Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, te iz nekoliko privatnih zbirki, poput zbirke u vlasništvu Maura Stipanova. Dio izloženih radova nije bio izlagan, npr. Venuccijeve studije mladenačkih ostvarenja. Manji dio radova s izložbe čine platna i crteži s riječkim motivima. Oni nisu podigli privlačnost Venucciju kao slikaru samo iz perspektive lokalnih pratitelja umjetničkih zbivanja. Dapače, možda suštinu priče o Venucciju valja potražiti u kontinuiranom uspostavljanju relacije između svjetskog i lokalnog, trendovskog i osobnog, apstraktnog i prepoznatljivog.

Kako piše autorica izložbe Ema Makarun, „Romola Venuccija ne smatramo začetnikom stila ni umjetničkog pravca, niti je prvi otkrio posebnosti primorskog kraja kao izvor inspiracije, ali je bio dosljedan i odlučan da u slikarstvu nađe svoj jedinstveni jezik“.

Izložba traje od 24. ožujka do 26. lipnja 2022.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content