Skip to main content
StartWednesday, 06.03.2019.
EndWednesday, 03.04.2019.

Suradnja Muzeja grada Rijeke i Creskog muzeja donosi riječkoj publici gostujuću izložbu starih razglednica pod nazivom Pozdrav iz Cresa. Riječka  publika može na njoj vidjeti 200 kartulina iz zbirke Damira Kovača i fundusa creskog Muzeja.

One nas upućuju na turistički razvoj otoka, podsjećajući kako je grad Cres primio prve turiste prije više od 170 godina, a za njim su to učinila ostala otočna mjesta, premda prilično kasnije. Izložba je svojevrsno istraživanje tko je i zašto posjećivao otok u prvoj polovici 20. stoljeća, te kako su ga doživjeli prvi putnici i putopisci. Najstarije kartuline toga dijela Kvarnera datiraju iz 1890-ih godina, a većina ih je nastala u tzv. zlatnom dobu razglednice (do 1918.), što znači kako nude priliku vidjeti otočna mjesta kakva su nekad bila.

Da bi se to uspjelo, pružajući riječkoj publici što cjelovitiju informaciju, u Muzeju grada Rijeke se pod jednim nazivom objedunjuju dvije izložbe. To su Pozdrav iz Cresa i Život prije turizma, koje su vizualnim materijalom slične, ali se tematski razlikuju, posljedično i nadopunjavaju. Prva se odnosi na grad Cres i uključuje 140 razglednica, a druga na mjesta Beli, Osor, Orlec, Porozine, Martinšćicu, Stivan, Belej, Valun, Lubenice i Vransko jezero, te donosi 60 razglednica.

Skip to content