StartSrijeda, 06.03.2019.
EndSrijeda, 03.04.2019.

Suradnja Muzeja grada Rijeke i Creskog muzeja donosi riječkoj publici gostujuću izložbu starih razglednica pod nazivom Pozdrav iz Cresa. Riječka  publika može na njoj vidjeti 200 kartulina iz zbirke Damira Kovača i fundusa creskog Muzeja.

One nas upućuju na turistički razvoj otoka, podsjećajući kako je grad Cres primio prve turiste prije više od 170 godina, a za njim su to učinila ostala otočna mjesta, premda prilično kasnije. Izložba je svojevrsno istraživanje tko je i zašto posjećivao otok u prvoj polovici 20. stoljeća, te kako su ga doživjeli prvi putnici i putopisci. Najstarije kartuline toga dijela Kvarnera datiraju iz 1890-ih godina, a većina ih je nastala u tzv. zlatnom dobu razglednice (do 1918.), što znači kako nude priliku vidjeti otočna mjesta kakva su nekad bila.

Da bi se to uspjelo, pružajući riječkoj publici što cjelovitiju informaciju, u Muzeju grada Rijeke se pod jednim nazivom objedunjuju dvije izložbe. To su Pozdrav iz Cresa i Život prije turizma, koje su vizualnim materijalom slične, ali se tematski razlikuju, posljedično i nadopunjavaju. Prva se odnosi na grad Cres i uključuje 140 razglednica, a druga na mjesta Beli, Osor, Orlec, Porozine, Martinšćicu, Stivan, Belej, Valun, Lubenice i Vransko jezero, te donosi 60 razglednica.

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE                                     Trg Riccarda Zanelle 1/1                                                  Za posjetitelje izložbi privremeno zatvoreno.
Za poslovne suradnike:
ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 13 do 19 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno uz najavu, na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content