Skip to main content

U povodu 75. obljetnice smrti austrijskog mornaričkog časnika Georga von Trappa, u Muzeju je 21. studenog 2022. predstavljena njegova knjiga „Do posljednjeg pozdrava zastavi“. Knjiga je hrvatski prijevod memoara koje je von Trapp posvetio događanjima tijekom Prvog svjetskog rata. Memoari su prvi put objavljeni 1935. i prikazuju von Trappa u drukčijem, realnijem svjetlu od onoga kojim je prikazan u holivudskom filmskom klasiku „Moje pjesme, moji snovi“ gdje ga glumi Christopher Plummer (1965.). Memoarski zapisi svjedoče o profesionalnom vojniku koji je preuzeo dužnost mornaričkog zapovjednika.  Veći dio stranica govori posvećen je vojnim operacijama koje je von Trapp poduzimao u Jadranskom, Jonskom i Sredozemnom moru. To nije tekst koji ulazi u kategoriju standardne arhivske građe. U njemu se prepoznaje doza subjektivnosti, štoviše čitamo ga gotovo kao povijesni roman, s mnoštvom dijaloga, opisa situacija i područja kojima se von Trapp kretao za vrijeme rata. A kretao se područjem koje je u biografskom pogledu bilo njegovo. Georg von Trapp rodio se u Zadru 1880. godine. Mornaričku akademiju završio je u Rijeci. U kapelici Mornaričke akademije vjenčao se 1911. s Agathom Whitehead, unukom Roberta Whiteheada. Obitelj se nastanila u Puli. Tijekom rata odselila je u Austriju, osim Georga, koji je postao zapovjednik torpiljarke br. 52, uskoro i zapovjednik podmornice U 5. Kraj rata dočekao je kao zapovjednik podmorničke baze u Boki Kotorskoj. Slom Austro – Ugarske donio je prekid karijere, gubitak  imovine i smrt supruge. Von Trapp je potom odbio služiti u nacističkoj mornarici, pa je s obitelji preselio u SAD, gdje je 1947. preminuo.

O knjizi su u ime izdavača govorili Marko Vukičević (Hrvatski institut za povijest), Ante Gverić (Državni arhiv u Zadru), te Filip Hameršak i Boris Blažina (Udruga 1914.-1918.).  Kao posebna gošća, o svome glasovitom pretku govorila je Johanna II. von Trapp, unuka Georga von Trappa.

Osim knjige, u Muzeju je predstavljen dio torpeda koji je 1915. potopio talijansku podmornicu Nereide, a bio je ispaljen iz von Trappove podmornice. Predmet je pronašla u podmorju kod otoka Palagruže domaća arheološka ekspedicija, točnije njezini članovi Ivan Jambor i Marino Brzac. O otkriću dijela torpeda i njegovoj važnosti pružili su informaciju članovi ronilačkog tima Danijel Frka i Marino Brzac.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content