Skip to main content

Jučer je bio 1. travnja. U nečemu se njemu radujemo, u nečemu baš i ne. Sklonost pojedinaca da taj međunarodni dan smijeha iskoriste za lansiranje ne samo dobrohotnih, nego ponekad, nažalost, i vremenima neprimjerenih šala, zavela nas je jučer na krivi put. I mi u Muzeju postali smo žrtve neukusne prevare. Mislimo na vijest o izgradnji nove riječke lansirne rampe torpeda.

Nakon, službeno rečeno, „poduzimanja potrebitih radnji u svezi utvrđivanja relevantnih podataka“, „obavijesnih razgovora s dionicima inkriminiranog događaja“ i „sprovođenja izvidnih aktivnosti radi prikupljanja spoznajnog materijala“, sve u samoj Tvornici torpeda, pokazalo se kako se na toj lokaciji ipak ne gradi nova rampa. Još se manje obnavlja domaća proizvodnja sofisticiranog oružja. U krugu Tvornice torpeda i dalje stoji ona ista stara lansirna rampa, svojedobno proglašena spomenikom kulture.

To je rampa koju Riječani gledaju godinama kako propada. Neki su uvjereni kako je bila pogođena dronom, za što nijedna strana sila ne preuzima odgovornost. Ima ih koji sklapaju opklade o datumu njezina spektakularnog konačnog urušavanja, zbog čega čak razmišljaju o postavljanju vlastitih stalnih kamera na lokaciju. Takav bi trenutak bio grijeh propustiti, a čini se da u brojne postojeće nemaju povjerenja. Sve unatoč činjenici kako je objekt službeno pod zaštitom Ministarstva kulture i medija, pa dobro znamo kako je negativan rasplet događaja pod državnom zaštitom – nemoguć.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content