Skip to main content

U organizaciji Muzeja grada Rijeke u Civico Museo della Civilta Istriana, Fiumana e Dalmata u Trstu postavlja se izložba najvećega riječkog umjetnika prve polovice dvadesetog stoljeća

Nakon retrospekcije odabranih radova postavljenih prošle godine u Muzeju grada Rijeke, izložba Romola Venuccija pod nazivom Putovanje do apstrakcije, priređuje se i u Civico Museo della Civilta Istriana, Fiumana e Dalmata u Trstu. Izložba riječkog umjetnika ostvarena je u suradnji s Hrvatskom zajednicom u Trstu, a otvara se u četvrtak 11. svibnja u 17,30 sati.

Romolo Venucci (Rijeka 1903. – 1976.) umjetnik je slovačko-mađarskoga i slovenskog porijekla te talijanske kulture. Likovnu akademiju završio je u Budimpešti i tamo upoznao avangardne pokrete te se samosvjesno vratio u Rijeku da, kako je rekao, izopači tadašnji ukus i podučava gledanje na nov način. (…veni a Fiume a „corrompere“ i gusti corrrenti, a insegnare a vedere in maniera nuova).

Venucci se brzo nametnuo riječkom krugu mladih i postao njihov predvodnik, a mnoštvo crteža i slika nastalih tijekom 1920-ih godina svjedoči o umjetniku koji je opće tokove avangarde – futurizam, konstruktivizam i kubizam – obilježio vlastitim pristupom i osobnim doprinosom. Odabrani crteži i slike prikazuju umjetnikov razvoj od ranih realističkih radova do kasnih apstraktnih slika.

Izložbu je priredila viša kustosica Muzeja grada Rijeke, Ema Makarun, a surađivali su i povjesničari umjetnosti Ervin Dubrović i Enrico Lucchese iz Trsta. Za ovu su priliku odabrana djela koja se čuvaju u Muzeju grada Rijeke, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te u privatnim zbirkama.

Dobra kolegijalna suradnja između Muzeja grada Rijeke i Museo civico della Civilta Istriana, Fiumana e Dalmata odvija se već više godina no postavljanje ove izložbe prvo je konkretno ostvarenje i važan doprinos suradnji između današnje i „esulske“ Rijeke. Za taj je važan početak odabran upravo Romolo Venucci, umjetnik talijanske kulture i osjećaja koji je dao važan doprinos talijanskoj zajednici u Hrvatskoj.

Izložba ostaje otvorena do 2. srpnja 2023.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content