Skip to main content
StartUtorak, 19.04.2016.
EndPetak, 16.09.2016.

Evolucija ili revolucija?

Nakon više od dvadeset godina od ukidanja – ili točnije preustrojavanja
Muzeja narodne revolucije – konačno je sazrelo vrijeme da se u miru i bez gnjeva osvrnemo za sobom, da o starim temama progovorimo primjereno našem vremenu, s odmakom i uvidom što ga nisu imali naši prethodnici.

Muzej grada Rijeke u svoje je “revolucionarno doba” prikupio podosta građe, imao stalni postav i bio ogledan muzej za koji je namjenski izgrađena i nova zgrada, čime se može pohvaliti malo hrvatskih muzeja.

Ipak, trebalo je proći neko vrijeme kako bismo pristupili rekapitulaciji i valorizaciji te s odmakom i trijezno, kritičkim pristupom i ozbiljnim povjesničarskim okom, pogledali unazad i odmjerili sami svoju prošlost.

Ova izložba nema pretenzije da bude sveobuhvatna i potpuna, ponajprije nastoji potaknuti zanimanje za ideološke aspekte vremena kojim se i dandanas mnogo više bavimo u kontekstu uzajamno oštro suprotstavljenih ideologija negoli povjesničarski trezveno i ozbiljno.

Dvije mlade autorice koje ne pritišće nikakav osobni povijesni balast, ipak su dvije posve različite osobnosti i stoga nude i dva posve različita pristupa. Nije tu riječ o crvenom i crnom ili o lijevom i desnom, nego je jedna temi pristupila tezama kojima želi izazvati reakciju gledatelja, a druga sa željom da pouzdano i staloženo razloži povijesni put od Muzeja narodne revolucije do Muzeja grada Rijeke.

Od svega je najvažnije da je, iako uzdrman, Muzej preživio revoluciju 1991. i danas je stabilan i suvremen muzej koji prikuplja građu što svjedoči o novijoj povijesti grada Rijeke te ostvaruje zapažene izložbe, kataloge i monografije.

Svi dobro znamo da je ideološki okvir imanentan svim društvenim temama i da je i na ovoj izložbi neizbježan. No kada se govori o ozbiljnim temama, važno je zadržati prisebnost, a svaka je intelektualna rasprava o pojedinim stavovima i interpretacijama poželjna i dobrodošla.

Podsjećam da ima još mnogo drugih tema kojih se donedavno nismo rado doticali ili smo se njima bavili previše jednostrano – poput razdoblja fašizma i talijanskog egzodusa, primjerice. Te su teme najavljene upravo ovom izložbom o (r)evoluciji u Muzeju grada Rijeke.

Ervin Dubrović

Autorice izložbe: Ema Aničić i Marija Lazanja Dušević

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content