Skip to main content

Autor: Mladen Grgurić

Fotomonografiju “Rijeka-sjećamo se” autora Mladena Grgurića, povjesničara i kustosa Muzeja grada Rijeke predstavljaju Grad Rijeka, Muzej grada Rijeke i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Na nešto manje od sto stranica objavljene su dokumentarne fotografije, najvećim dijelom iz fundusa Muzeja grada Rijeke, koje prikazuju razaranja gradova Sušaka i Rijeke u razdoblju od siječnja 1944. do 3. svibnja 1945. godine. U drugom dijelu prikazani napori građana Sušaka i Rijeke u saniranju ratnih šteta.

Rijeka i Sušak pretrpjeli su tijekom Drugog svjetskog rata ogromna razaranja. Industrijske zone i pojedine gradske četvrti stradale su u savezničkom bombardiranju, a neke tijekom riječke bitke. Ipak, najveća razaranja izvršile su njemačke snage prilikom povlačenja pred jedinicama 4. armije JA. Nakon povlačenja preko Rječine njemačke su jedinice porušile sve mostove između Sušaka i Rijeke. Izvršile su razaranja u riječkim tvornicama, uništile su sva lučka postrojenja i 90 % operativne obale u sušačkoj i riječkoj luci.

Odmah nakon oslobođenja građani Sušaka i Rijeke pristupili su raščišćavanju ruševina, obnovi tvornica i pojedinih gradskih četvrti. Započeli su radovi na osposobljavanju riječke i sušačke luke, izgradnji mostova preko Rječine, a Tvornica papira, primjerice, započela je s radom već 7. svibnja 1945.

To je bilo vrijeme zanosa i poleta, kada su svi željeli pridonijeti obnovi i izgradnji grada. Radilo se danonoćno, međusobno se natjecalo i radovalo uspjesima drugih. Zahvaljujući toj generaciji naših sugrađana Rijeka je vrlo brzo izrasla u najveći lučko – industrijski grad nove države, a postupno je postala i tranzitna luka podunavskih zemalja u zaleđu.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content