Skip to main content

Pronalaženja ostataka torpeda u riječkom podmorju učestala su, gotovo redovita pojava. O tomu posebno znaju na  ribarskim brodovima, u čijim su se mrežama znali naći dijelovi projektila i mehanizama korištenih pri njegovu lansiranju. Slično mogu reći i lokalni ronioci.
U četvrtak, 2. srpnja, torpedo u riječkom podmorju neće biti okosnica priče o slučajnim pronalaženjima. Toga dana, od 11 do 14 sati, uz morsku obalu pored lansirne rampe na završetku Baračeve ulice u Rijeci, torpedo će biti cilj organizirane potrage. U potragu za ostacima projektila i uređaja za lansiranje krenut će ronioci Obavještajne pukovnije OS RH, Specijalne policije MUP RH, ronilačkog kluba ZG SUB i drugi.
Lokacija nije slučajna. Istraživači industrijske baštine znaju kako je na obalnom potezu dugom stotinjak metara uz nekadašnju Tvornicu torpeda tijekom povijesti funkcioniralo više lansirnih rampi, s kojih su probno ispaljivane na tisuće torpeda, pa se očekuje kako na upravo tom dijelu obale, u moru, postoje tragovi njihova djelovanja u obliku ostataka torpeda. Zbog razloga vezanih uz zaštitu osjetljivih industrijskih i vojnih podataka, na tom se potezu dosad nije ronilački istraživalo, pa su očekivanja od predstojećeg istraživanja tim veća.
Ronilačka akcija „Potraga za torpedom“ trajat će oko 40 minuta. Svaki ronilac istraživat će u svomu, mrežom definiranom morskom „kvadrantu“, a ono što budu pronašli izvadit će se na kopno. Ako to ne bude moguće, nalaz će se označiti i vađenje će se potom organizirati na drukčiji način. Zainteresirani građani mogu sve aktivnosti promatrati s obale.
Potragu za ostacima torpeda organizira satnik Goran Pernjek kao vanjski suradnik Muzeja grada Rijeke, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content