StartSrijeda, 16.12.2015.
EndPonedjeljak, 16.01.2017.

Izložba S. M. S. Szent István – Zajedničkim snagama! nastala je u organizaciji Muzeja grada Rijeke i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’ Istria u Puli te je prateći dio izložbe Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda. U sklopu navedenog programa održana je i projekcija filma o klasi Tegetthoff te prezentacija izložbe o Szent Istvánu, koja je u sastavu stalnog postava pulskog muzeja.

Brod Szent István jedan je od četiri bojna broda klase Tegetthoff koja je bila ponos austro-ugarske flote i same Monarhije. Brod je napravljen i porinut u Rijeci, a na prvi ratni zadatak, probijanje savezničke blokade kod Otrantskih vrata, krenuo je iz Pule. U lipnju 1918. godine, u zadarskom arhipelagu, naišao je na zasjedu talijanske mornarice. Torpediran je torpedom riječke proizvodnje i nakon tri sata potopljen.

Dreadnought Szent István slovi za najveći i najpoznatiji bojni brod potopljen u Jadranu i on je danas zaštićeni podmorski lokalitet.
Izložbom je prikazan put od izgradnje do potonuća, potkrijepljen citatima iz dnevnog tiska koji je osobito iscrpno popratio svečano porinuće ovog impozantnog broda.

Autorica: Deborah Pustišek Antić
Mjesto održavanja: Žabica 4 – željezničko skladište

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle (ex Muzejski trg) 1/1
Ponedjeljak – subota: 10 – 20 sati
Nedjelja: 10 – 15 sati
Blagdanom i praznikom zatvoreno.

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, Željezničko skladište
Otvoreno samo uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019