Skip to main content
StartWednesday, 16.12.2015.
EndMonday, 16.01.2017.

Izložba S. M. S. Szent István – Zajedničkim snagama! nastala je u organizaciji Muzeja grada Rijeke i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’ Istria u Puli te je prateći dio izložbe Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda. U sklopu navedenog programa održana je i projekcija filma o klasi Tegetthoff te prezentacija izložbe o Szent Istvánu, koja je u sastavu stalnog postava pulskog muzeja.

Brod Szent István jedan je od četiri bojna broda klase Tegetthoff koja je bila ponos austro-ugarske flote i same Monarhije. Brod je napravljen i porinut u Rijeci, a na prvi ratni zadatak, probijanje savezničke blokade kod Otrantskih vrata, krenuo je iz Pule. U lipnju 1918. godine, u zadarskom arhipelagu, naišao je na zasjedu talijanske mornarice. Torpediran je torpedom riječke proizvodnje i nakon tri sata potopljen.

Dreadnought Szent István slovi za najveći i najpoznatiji bojni brod potopljen u Jadranu i on je danas zaštićeni podmorski lokalitet.
Izložbom je prikazan put od izgradnje do potonuća, potkrijepljen citatima iz dnevnog tiska koji je osobito iscrpno popratio svečano porinuće ovog impozantnog broda.

Autorica: Deborah Pustišek Antić
Mjesto održavanja: Žabica 4 – željezničko skladište
Close Menu

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle 1/1
Otvoreno: utorak – petak, od 10 do 13 sati i od 16 do 20 sati; subotom od 10 do 14 sati
Za poslovne suradnike: ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati                                                         Nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 11 do 20 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 14 do 20 sati, također uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content