Skip to main content

Autori: Ema Makarun, Boris Toman
Izdavač: Muzej grada Rijeke, 2023.
Format: 23 x 28 cm, 35 stranica, meki uvez

Alen Šimoković rođen je 1968. u Rijeci gdje se i školovao.
Još od srednjoškolskih dana zanima ga umjetnički obrt, pismoslikarstvo i reklama. Tijekom studija na Građevinskom fakultetu u Rijeci povremeno je radio poslove za Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc i Modernu galeriju i tada počinje njegov interes za lijepe umjetnosti, koji ne jenjava do danas. Od 1991. počinje izlagati na izložbama. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Od 2019. član je HDLU-a Rijeka. Stvara u vlastitu atelijeru u riječkomu Starom gradu na adresi Janeza Trdine 3a.
Izložbom i pratećim katalogom Styx međusobno su isprepleteni likovni ciklusi Metamorfoza i Migracija kojima slikar civilizaciju kakvu danas poznajemo smješta na prag novog iskušenja. Uočava promjene što upravo potresaju svijet rušeći vrijednosti koje umišljamo da njegujemo, a zapravo samo još jednom ustupamo svjetla pozornice povijesnoj tragediji i postajemo milijunsko gledateljstvo.
Obuzet dubokim nemirom i egzistencijalnim strahom, Šimoković ekspresionistički ciklus Migracija formira u dva zamišljena smjera. Jedan je horizontalan, takozvani zemaljski, motiviran željom za boljim životom, obilježen migracijama pojedinaca, grupica, pa i čitavih naroda na neko novo i sigurnije mjesto. Drugo je kretanje puno suptilnije i vodi ka svojevrsnoj mitološkoj metamorfozi. Slikar ga naziva vertikalnim, a definirano je kao duhovno kretanje prema prekogrobnoj nepoznanici.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content