Skip to main content

Bi li bez riječke industrije bilo domaće poljoprivrede? Reklo bi se kako to dvoje nema previše povezanosti – industrija je industrija, a uzgajanje biljaka je uzgajanje biljaka. To što se one uzgajaju za hranu, ne mijenja suštinski ništa. No, pogled na jedan od traktora proizvedenih u riječkom pogonu Tvornice Torpedo demantira takvu logiku. Domaće poljoprivrede uistinu bi bilo bez riječke industrije, ali bi rad na ovdašnjim poljima bio više nego težak.
Zašto o tomu danas, usred ljeta, dok misli većine čitatelja trče prema plažama, prepuštajući oranice i priče o njima samo onima koji nemaju drugog izbora? Zato što nas riječka industrija ne prestaje uveseljavati čak i onda kada više ne postoji, kako to govori upravo slučaj Tvornice Torpedo. Takvo što moglo se i očekivati – ta nije ona nas izdala, nego mi nju.
Traktor o kojemu govorimo primjerak je riječke industrijske baštine stigao u Muzej grada Rijeke. Dok se za njega ne pronađe bolje mjesto, smješten je u staro željezničko skladište na Žabici. Tu je postao susjed stalnoj izložbi torpeda, dakle još jednom proizvodu iz hala Tvornice Torpedo. Istina, svjetski prilično poznatijem od traktora, ali nabavljenomu nije uvijek gledati u zube.
Traktor je danas dio Tehničke zbirke Muzeja. To je model TD 6006 S, čiji rodni list kaže kako je ugledao svijet u Rijeci 1988. godine, pridružujući se tako silnim tisućama traktora koji su od sredine 70-ih bili isporučivani iz Tvornice kupcima. Nije vidio baš mnogo svijeta, u upotrebi je bio manje-više na riječkom području. U Muzej je stigao kupovinom iz privatnih ruku i u voznom je stanju, što valja primiti kao informaciju kako je još uvijek spreman zabrektati, bome i pohitati prema oranicama. Jednom traktor, uvijek traktor. Što ćemo, valjda mu još nije rečeno kako je ulaskom u Muzej grada Rijeke njegova radna karijera stigla zaključnom poglavlju. S traktorom je stigao i motor tipa “Aran”, kakvi su se proizvodili u Tvornici oko 1950. godine.

Close Menu

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle 1/1
Otvoreno: utorak – petak, od 10 do 13 sati i od 16 do 20 sati; subotom od 10 do 14 sati
Za poslovne suradnike: ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati                                                         Nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 11 do 20 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 14 do 20 sati, također uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content