Skip to main content
StartPonedjeljak, 11.06.2018.
EndPonedjeljak, 25.06.2018.

U organizaciji Zajednice Talijana u Rijeci / Comunità degli Italiani di Fiume i Muzeja grada Rijeke, u Muzeju je otvorena izložba Tradicija i kontinuitet. Likovna umjetnost u Zajednici – Tradizione e Continuità. L’arte figurativa in Comunità. Tim je događajem započeo riječki Tjedan fijumanske kulture / Settimana della cultura fiumana.

Izložba predstavlja izbor iz radova dviju važnih umjetnica riječke talijanske scene, povjesničarke umjetnosti Erne Toncinich (1934.-2015.) te njezine učenice, slikarice i grafičarke Darije Vlahov Horvat (1966.-2013.). Njihovim se radovima u istom prostoru, kao svojevrsna izložba u izložbi, pridružila izložba Lateramen kojom su predstavljenikeramičari Likovne sekcije Romolo Venucci: Bruna Biasol, Bruno Paladin, Claudia Kostadina, Dorina Kopajtić, Bruna Vidotto, Dorian Mataija, Maja Oreški, Edda Traven, Irene Mestrovich, Tatjana Matković, Gordana Grdinić, Katia Starčević i Laura Keber. Riječ je o novonastalim radovima, koji su ugledali svjetlo dana pod mentorskom rukom Ivne Safundžić.

Poveznica tih dvaju događaja nalazi se u činjenici da je Sekciju osnovala i vodila prof. Toncinich, pokrenuvši je prije prije točno 30. godina, pa je riječ ujedno o obilježavanju obljetnice djelovanja Sekcije. Erna Toncinich bila je riječka slikarica i povjesničarka umjetnosti, učenica Romola Venuccija, kojega je likovna kritika proglasila vodećim riječkim umjetnikom 20. stoljeća. Toncinich je umjetničke radove izlagala na tristotinjak izložbi, nagrađena je brojnim priznanjima. Radom i pojavom bila je u Rijeci sveprisutna, ali vrlo skromna, što je značilo nesklonost isticanju u javnom prostoru grada, posvećujući cijeli život ponajprije pedagoškom djelovanju, s naglaskom na djelovanje u Zajednici Talijana.

Izložbu su otvorili Ervin Dubrović, ravnatelja Muzeja grada i Orietta Marot, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci, a o radu dviju umjetnica te keramičara Sekcije govorila je autorica izložbe Daina Glavočić.

Kako je tom prigodom najavljeno, suradnja Zajednice Talijana i Muzeja grada bit će nastavljena u listopadu, kada će u Muzeju biti postavljena izložba Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume. Namjera je projekta predstaviti nekadašnju Rijeku preko motiva pohranjenih u Zbirci razglednica Muzeja. Izložbom bi se prvi put predstavila neizlagana građa, što znači razglednice koje su nedavno obrađene po muzeološkim standardima i digitalizirane. Autorica izložbe Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume je Marija Lazanja Dušević.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content