Skip to main content

Svečana dvorana Palače šećera pravo je mjesto za izložiti remek djela svestranog Danila Travalje, restauratora glazbala i graditelja violina koji je radionicu naslijedio od pokojnog oca.

Travalja, inače umirovljeni profesor i kapetan duge plovidbe, bavi se i slikarstvom. U slikarstvu je sklon primorskim motivima, a nekima je obogatio i izgled svojih violina. Na izložbi su predstavljene violine koje je izradio Danilo Travalja te prvi radovi njegova oca, majstora luthiera i restauratora glazbala. Na prvoj violini Danilova oca Branka Stevanovića, dovršenoj 1953. godine svirali su David Oistrakh i Zlatko Baloković, Jean Fournier, Goran Končar i Anton Kirilov.

Danilo je vrhunsko suho drvo javora i alate za izradu gudačkih glazbala naslijedio od oca, no u radu je samouk. Godinama je proučavao literaturu te se odlučio okušati u izradi. Usavršivši tehniku, u posljednjih je pet godina izgradio 10 violina i svaku učinio različitom od prethodne. Njegove su violine izgrađene po modelu Magginija, Stradivarija i Amatija. Za izradu jedne violine Danilu je potrebno četiri do pet mjeseci rada.

Travaljine violine, izrađene od ruke oca i sina, dobivaju brojne pohvale renomiranih violinista i poznavatelja glazbe od kojih posebno valja istaknuti violinista Gorana Končara i Muneyukija Nakazawu, jednog od vodećih trgovaca gudačkim instrumentima u Aziji. Osim gotovih glazbala, posjetitelji na izložbi mogu vidjeti od kojih se sve dijelova violina sastoji, kao i alate korištene pri izradi, od kojih je neke Travalja sam izradio. U sklopu izložbe prikazuje se kratak film Dževada Bećara koji dokumentira Travaljin proces izrade violina.

Povodom otvorenja izložbe i Međunarodnog dana muzeja organiziran je koncert mladog riječkog violinista Mateja Žerovnika, koji je svirao na violinama Danila Travalje i njegovog oca.

Izložba je postavljena u Svečanoj dvorani Palače šećera do 7. srpnja 2023. godine.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content