Skip to main content

Muzejska zbirka torpeda u željezničkom skladištu na Žabici postala je je 9. studenog bogatija za nov izložak. Riječ je o torpedu proizvedenom u riječkoj Tvornici torpeda 1959. godine, izvađenom u splitskom akvatoriju, gdje je završio na morskom dnu na nepoznat način. Torpedo je izvađen na površinu tako što je završio kao „ulov“ u koćarskoj mreži.

Na Žabicu je stigao motor torpeda s pripadajućim dijelovima, što uključuje žiroskop, bocu za petrolej, propelere i ostalo. Čelično oplošje projektila je s vremenom istrunulo, zbog dugog ležanja u moru, ali su unutrašnji dijelovi torpeda ostali sačuvani. Prema dokumentaciji stroja – podsjetimo se, svaki je primjerak torpeda imao vlastite dokumente s tehničkim podacima – projektil je zadnji put servisiran i provjeren 1967. godine. Torpedo stiže u muzejsku zbirku bez glave u koju se smještao eksploziv, ona u moru nije pronađena.

Torpedo je donacija tvrtke SCAM Marine s Viškova, odnosno obitelji Superina, koja je vlasnik tvrtke. To nije njezina prva donacija zbirci torpeda Muzeja grada Rijeke, ista je tvrtka već darovala Muzeju spremnik zraka za torpedo, koji je izvorno pripadao istom projektilu. Uslijedit će kompletiranje stroja i njegova restauracija. Muzej grada već ima u svojoj Tehničkoj zbirci jedan primjerak takvog modela torpeda, iz 1920. godine, pa će biti zanimljivo usporediti kako se model tehnološki razvijao.

Skip to content