Skip to main content

Energetska obnova objekata javne namjene koju realizira Grad Rijeka obuhvatila je i zgradu Muzeja grada Rijeke na Trgu Riccarda Zanelle.
Muzej je osvanuo u građevinskim skelama kolovoza 2019. godine. Radnici koji su se na njima pojavili dobili su zadaću sanirati dva ključna elementa njegove ovojnice – fasadu i krov. Glavni projekt za to izrađen je u riječkom arhitektonskom studiju Rechner i uvažavao je posebne uvjete definirane u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Rijeci.
Posao je obuhvatio saniranje dotrajalih mjesta i oštećenja te zamjenu svih dijelova fasadnih otvora. Oštećenja na pročeljima sanirana su u skladu s originalnim arhitektonskim rješenjem, uz poboljšanja koja nisu narušila izvornu autorovu zamisao. Toplinska izolacija pročelja nije postavljena s vanjske strane, da se ne bi narušile proporcije oblikovnih elemenata pročelja i rješenja pojedinih detalja na njima. Aluminijska bravarija zamijenjena je novom. Odabrani su profili i staklo boljih izolacijskih obilježja od prethodnih. Raster i tipologija fasadnih otvora nisu se mijenjali. Odabrani profili bravarije manjih su dimenzija od prethodnih, što je bio korak u prilog estetskim elementima pročelja. Lamele na glavnom pročelju zamijenjene su novim istog tipa. Zatečena rasvjeta zamijenjena je novom, a to je učinjeno u punoj dužini lamela.
Projekt energetske obnove zgrade Muzeja uključio je betonske, armiranobetonske, zidarsko-fasaderske, krovopokrivačke, limarske, bravarske, izolaterske, hidroizolaterske, staklarske, kamenorezačke, elektroinstalacijske, strojarske, ličilačke i ostale radove. Oni su okončani kolovoza 2020. godine. Minimalna trajnost kondicijski osnažene fasade i krova zgrade, uz redovno održavanje, je 20 godina.

Poveznica / dugmePoveznica / dugme
Close Menu

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle 1/1
Otvoreno: utorak – petak, od 10 do 13 sati i od 16 do 20 sati; subotom od 10 do 14 sati
Za poslovne suradnike: ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati                                                         Nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 11 do 20 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 14 do 20 sati, također uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content