Skip to main content

Retrospektiva arhitektonskog opusa
Autorica: Željana Dubrović
2007., 44 str., meki uvez
format 23 x 28 cm, ilustracije u boji

Pregledna publikacija o Bregovcu objavljena je u nizu monografija i kataloga posvećenim znamenitim hrvatskim arhitektima u izdanju Muzeja grada Rijeke (prethodno su objavljene monografije Igor Emili, Ninoslav Kučan, Vladimir Grubešić).

Ovaj ugledni hrvatski arhitekt započeo je karijeru već pedesetih godina s velikim uspjesima na jugoslavenskim i međunarodnim natječajima za muzeje (Muzej grada Beograda, Muzej u Alepu u Siriji).

No početkom šezdesetih Bregovac je postao vodeći hrvatski arhitekt za oblikovanje hotela i cijelih hotelskih kompleksa.

Njegovo se oblikovanje prema regionalnim arhitektonskim osobitostima priklonilo naročitoj vizualnosti primorskog i planinskog tipa izgradnje u koje je, unatoč snažnu utjecaju uniformizma funkcionalističkog i internacionalističkog pristupa, ugradio ipak podosta vlastite osobnosti i podosta uvažavanja regionalnih i tradicionalnih odlika prirodnog prostora i kulturnog miljea za koji projektira.

Bregovac je uvažavao i “mediteranizam” (Rabac, Zadar, Rab), više arapskoga nego primorsko-dalmatinskoga porijekla, i “kontinentalizam” (Plitvice, Zagreb) s naglašenom toplinom drva kao i tradicijom kosoga krova.

Skip to content