Skip to main content

Zgrada Muzeja grada Rijeke, rad arhitekta Nevena Šegvića iz 1976. godine, upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao preventivno zaštićen objekt. Takvo rješenje donio je 2. listopada 2019. Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.
Zgrada je podignuta u dvorištu Guvernerove palače za potrebe tadašnjega Muzeja narodne revolucije, prvog poratnog objekta u Rijeci izgrađenog isključivo za kulturne potrebe. Muzej narodne revolucije dotad je funkcionirao u skučenim prostorijama na Trsatu.
Izgled zgrade inspiriran je prvom zgradom Muzeja američke umjetnosti Whitney u New Yorku iz 1966. godine, što je bilo djelo arhitekta Marcela Breuera. Riječki Muzej izgrađen je s četiri izložbeno-galerijske etaže. Fasade okrenute prema dvorištu uobličene su kao jednostavni ravni volumeni u obliku četvrtastih kubusa. Takva moderna graditeljska gesta ušla je kao iznenađenje u okolni prostor, definiran graditeljskom logikom iz 19. stoljeća, kontrastno ga naglašavajući. Cijelom širinom prizemlja protegnula se staklena stijena kojom je u prvi plan stavljen glavni ulaz u muzejski prostor.
Projekt je dobio Republičku i saveznu nagradu lista Borba za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj 1976. godine. Muzej narodne revolucije djelovao je kao ustanova do 1994., kada je odlukom Gradskog vijeća organizacijski preoblikovan u Muzej grada Rijeke. Zgrada je 2002. godine adaptirana zbog potrebe za dodatnim prostorom. Njena unutrašnjost tada je djelomično izmijenjena, i to tako što su na drugom i trećem galerijskom katu. kao privremeno rješenje, ugrađene nove međukatne konstrukcije. Na drugom katu dobiven je dodatan prostor za čuvanje muzejskoga fundusa, a na trećem katu dodatni izložbeni prostor.

Poveznica / dugmePoveznica / dugme

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content