Skip to main content

Autor: Ervin Dubrović
Izdavač: Muzej grada Rijeke, 2013.
Dvojezično izdanje: hrvatski i talijanski jezik
Format: 32 x 23 cm, meki uvez, ilustracije, 28 stranica

Francesco Drenig (1982.-1950.) ključna je figura hrvatsko-talijanskih odnosa u Rijeci između dva svjetska rata i stoga iznimno zanimljiv onima koje zanimaju međunacionalni odnosi na našem tlu, a posebno odnosi s Talijanima. Drenig je ujedno ključna figura književnog života rijeke dvadesetih godina dvadesetoga stoljeća i bitan, možda još bi važniji, sudionik kruga modernih umjetnika i fotografa tridesetih godina.

Mladi su ga riječki likovni umjetnici smatrali zagovornikom i kritičarom koji je krčio putove modernizmu i važan im je upravo kao entuzijast neiscrpne energije. Katalog Drenig – fotografije prvenstveno je posvećen Drenigovu fotografskom radu. U njemu su prvi put objavljena sva njegova izvorna fotografska povećanja sačuvana u Archivio-Museo storico di Fiume u Rimu, kao i fotografije poznate iz onodobnog tiska i kataloga fotografskih izložbi.

Kritički tekst prikazuje Drenigov umjetnički-fotografski razvoj od kasnog impresionizma do naglašenog modernizma i modernog naturalizma, koji se odvija u svega nekoliko najintenzivnijih stvaralačkih godina, od 1933. do 1940. Prvi put su objavljeni i neki od Drenigovih portreta koje su radili njegovi brojni prijatelji (de Gauss, Venucci, Pfau, Hajnal. Antoniazzo).

Uz kritički tekst o njegovu fotografskom radu u kontekstu riječke umjetničke fotografije 1930.-ih, u katalogu je objavljen i iscrpan tekst o biografiji Francesca Dreniga.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content