Skip to main content
StartČetvrtak, 09.03.2017.
EndSrijeda, 05.04.2017.

Fotografije iz zbirke Milana Krivde

Milan Krivda, kolekcionar rodom iz Donjeg Miholjca, među inima je u posjedu ciklusa Lupinovih fotografija iz vremena kada je radio u New Yorku.

Tridesetak crno bijelih fotografija, nastalih između 1984. i 1995., svjedoče o Lupinovom fotografskom usponu i najintenzivnijim godinama njegova rada kada je posao modela zamijenio fotografskim.

Lupino je isprva bio uspješan sportaš, prvak Hrvatske i Jugoslavije u karateu. Radeći neko vrijeme kao tjelohranitelj dobro je upoznao modni i filmski svijet, kao i život newyorških noćnih klubova i barova. Upoznao je i svijetla pozornice i mračnu stranu Manhattana, o čemu svjedoče i njegove fotografije z toga doba.

Uz fotografije će na izložbi u Muzeju grada Rijeke biti izložene i njegove skulpture – objekti, koji ga već godinama naročito zaokupljaju.

Primjerci koji posve odskaču od fotografskog rada, svojevrstan su isječak iz najnovijega opusa. Temeljit uvid moći će se steći popratnom videoprojekcijom.

Uz fotografije newyorškog ciklusa nastale na početku Lupinova rada, skulpture – objekti čine svojevrstan kontrapunkt, omeđujući na neki način tridesetogodišnji plodan i uspješan stvaralački rad jednog od najpoznatijih hrvatskih fotografa i likovnih umjetnika.

Ova se izložba podosta razlikuje od prve njegove izložbe u Muzeju grada Rijeke održane u studenom 2008. Tada se Lupino predstavljao izborom iz cjelokupnog fotografskog opusa u kojemu su posljednji radovi bili posvećeni bolesnoj djeci koju je snimao vrlo upečatljivo, s naglašenim suosjećanjem i razumijevanjem.

No i na prethodnoj izložbi su newyorški radovi bili dominantni. Ostaje činjenica da su već višedesetljetnom Lupinovom opusu upravo oni zaokružena cjelina kojom se posebno nametnuo i proslavio.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content