Skip to main content

Izložba "Moda i strip" otvara se u Muzeju grada u povodu 100. obljetnice osnivanja udruge Francuski institut na Sveučilištu u Zagrebu, kojoj je zadaća dati vjetar u leđa promicanju francuskog jezika, književnosti i kulture u Hrvatskoj.

U nizu tim povodom organiziranih događaja priređena je izložba “Moda i strip”, koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu. Zamišljena je tako da posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama. Muzej stripa jedinstven je u Europi, a raspolaže s 14 tisuća izvornih tabli i crteža, tiskanih i audiovizualnih izdanja, te raznih drugih predmeta tijesno povezanih s medijem stripa. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika. Spone mode i stripa izravne su, ona je često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka. Sjetimo se samo kape i naušnica Corta Maltesea, crnih kompleta Modesty Blaise, šiškaste frizure Valentine i drugih. Strip je medij iz kojega su modni dizajneri itekako crpili inspiraciju, a svoju je ulogu u tom povezivanju odigrao i film.

Izložba traje od 9. travnja do 16. lipnja, u “kockici”, zgradi na Trgu R. Zanelle 1. Organizirana je u suradnji s Društvom Rijeka 2020, koje je pak na organiziranju događaja surađivalo s Francuskim institutom te Muzejom za umjetnost i obrt.

Close Menu

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle 1/1
Otvoreno: utorak – petak, od 16 do 20 sati
Za poslovne suradnike: ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 11 do 20 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 14 do 20 sati, također uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content