Skip to main content

Devet slika koje će biti prikazane na izložbi „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ u Muzeju grada Rijeke predano je danas iz ruku restauratora u Muzej. Slike su dopremljene posebnim kombi-vozilom u Palaču šećera, gdje će uskoro biti izložene.
Riječ je o radovima trojice bečkih umjetnika, braće Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika i prijatelja Franza Matscha, naslikanim za dekoriranje interijera HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 1885. godine. Najprije su u Palaču dopremljene tri slike Ernsta Klimta, a stigle su izravno iz Zagreba, gdje su se nalazile na restauraciji u Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Nakon završenog zahvata, u Odjelu su čekale na pogodan trenutak za opremu u Rijeku, koja se pokazala u završnoj fazi organizacijskih priprema za izložbu. Vozilo se potom zaputilo prema riječkom odjelu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, gdje je preuzeto šest slika koje su se obnavljale u toj ustanovi. To su radovi Gustava Klimta i Frantza Matscha.
Uzbuđenje po pristizanju vozila s prva tri, potom i s ostalih šest radova pred Palaču, moglo se osjetiti ne samo u redovima muzejskog osoblja. Predstavnici medija znali su kako je to za njih spektakularan trenutak koji se mora zabilježiti fotografski i videokamerom. Podsjetimo li na mišljenja kako je u pitanju najveća izložba uopće priređena u Rijeci, takva je reakcija i razumljiva. Štoviše, uzbuđenje u zraku osjetili su i prolaznici ulicom, koji su zastali i s velikim zanimanjem promatrali za njih neočekivan događaj.
Slike su po unošenju u Palaču pohranjene u muzejski depo i raspakirane. Bit će postavljene na izložbena mjesta neposredno pred otvorenje izložbe. Ona je, podsjetimo se, trebala biti otvorena 20. travnja, ali je zbog zatvaranja muzeja u sklopu antiepidemijskih mjera, što trenutačno traje do 26. travnja, taj datum pomaknut. Na koji, još uvijek je upitnik.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content